Introducere

foto: Adrian Valean

Ceea ce incerc prin cele prezentate nu are pretentia de manual, ci ofera citeva repere de luat in calcul de cei care isi doresc sa practice skiul de tura si ski alpinismul. Cu siguranta informatiile oferite pot sa acopere doar o mica parte din complexitatea skiului de tura sau a ski alpinismului.

Siguranta e partea cea mai importanta in toate activitatile care se desfasoara outdoor, cu atit mai mult al celor ce isi au terenul in conditiile muntelui pe timp de iarna. Astfel nimic nu poate fi inlocuit de o scoala specializata, multa practica si experienta personala.

 

Drumul spre culmi incepe intotdeauna cu un prim pas. Important e e sa fi perseverent si sa inveti.

Ski alpinism inseamna o impletire de mai multe discipline: tehnica de urcare pe schiuri, tehnica de coborare in afara partiilor,tehnica de coborire pe diferite tipuri de zapada, cunostinte despre morfologia zapezii, pericole obiective cum sint avalansele, masuri de siguranta si salvare, amenajare unor protectii in medii diverse cum ar fi zapada, stinca, ghiata, manevre de coarda, tehnici de asigurare, , tehnica de coltari si piolet, bivuac planificat sau de urgenta, alegerea unui traseu optim, tactica de abordare a unor trasee sau zone dificile si compexe.

Practic e vorba de comasarea a 3 sporturi complexe fiecare in parte: urcare pe skiuri, coborare pe ski si alpinism.

Skiul de tura si skiul alpinism au cunoscut o crestere si dezvoltare importanta in ultimii ani.

Tot mai multi oameni incep sa inteleaga experienta muntelui.

Nu doar aglomeratia statiunilor de ski, sau costul unei sejur ne determina sa gasim o alternativa. Dincolo de partea lui utilitara skiul de tura a devenit unul din cele mai indragite si practicate sporturi de iarna.

De la schiorii experimentati ce doresc sa-si largeasca orizontul spre pantele salbatice si neamenajate, pina la alpinistii care doresc sa gaseasca un mod optim de deplasare pe timp de iarna, cu totii ajungem mai devreme sau mai tirziu la aceste discipline. Ski alpinismul are si o puternica ramura competitionala fiind unul din sporturile candidate pentru Olimpiada de iarna.

Si poate in primul rind cei care cauta experienta pura a iernii pe munte, fara sa fie conectati neparat la ideea de aventura. Pentru a ajunge acolo unde imaginatia si dorul de aventura ne mina e nevoie de multa experienta si cunostinte, atit teoretice dar mai ales practice.

Va invitam sa descoperiti alaturi de noi mai multe aspecte legate atat de tehnica cat si de echipament:

Despre Tehnica              Despre Echipament