Pe skiuri pe muchia nordica fagarasana Laita
Desi e una din muchiile nordice care are acces rapid, e destul de rar parcursa, cu exceptia zonei aflate la sud de Curmatura Varoasa si a versantul N a vf. Laita care in ultimii ani au devenit o tinta pentru amatorii de ski off piste si freeride.
Muchia Laita este o tura dificila de ski-alpinism, care presupune o tehnica foarte buna de ski, o tehnica foarte buna de urcare pe skiuri si tehnica buna de alpinism de iarna (utilizarea coltarilor si pioletului, precum si utilizarea corzii pentru asigurare).
Traseul incepe in valea Doamnei si se termina pe vf Laita (Creasta Principala a muntilor Fagaras).
Durata: 8-9h
Pentru o echipa foarte bine pregatita fizic si tehnic si in functie de conditiile meteo si de zapada timpul poate fii mult mai scurt. (5-6h)
Diferenta de nivel: 1500m D+ din Valea Doamnei pana pe vf Laita
Echipament necesar: setup ski alpinism / kit avalansa / ham alpinism / semicoarda 30m / 2-3 anouri (120cm) / 3-4 carabiniere simple / 4 carabiniere filet.
In functie de conditiile meteo si de zapada si desigur de pregatirea participantilor se poate merge concomitent pe o mare parte din creasta. Pe anumite portiuni asigurarea in coarda poate fi necesara.
Dificultatile (zone de creasta expusa, cornise, scurte pasaje de catarare si descatarare, creasta aeriana) sunt distribuite atat pe prima parte a muchiei, dupa Saua Miezuinei (punctul nostru de acces), pana pe vf. Jgheabul Varos, iar a doua parte alpina este de la S de vf. La Paraul Purcarului pana pe vf Laita.
In functie de conditiile de zapada se poate alege ruta de acces in muchie. Accesul se face urcand din Valea Doamnei. Daca zapada este stabila un acces rapid este un jgheab care urca spre V din poiana de sub pragul intermediar (al Vaii Doamnei) aflat la iesirea din padure. Acesta are expozitie E, este inclinat 40* (max 45*) si deseori curg avalanse pe el. Exista si alte variante de acces din valea Doamnei, dar presupun urcarea prin padure, intr-o zona inclinata si dificila cu multa vegetatie.
Ajungem intr-o sa comoda de unde continuam spre S mergand matematic pe creasta. Daca zapada este moale sau adanca, se poate continua pe skiuri.
Creasta permite pe alocuri scurte traversari pe versantul ei V, care este mai putin inclinat si expus. Ajungem pe varful Miezuinei (primul varful urcat dupa sa). Din acest punct se poate continua fie folosind coarda / sau independent (in cazul unei echipe experimentate + conditii de zapada stabila).
Depasim o suita de zone inguste si expuse si cateva mici turnuri stancoase. De aici, pentru mai multa siguranta, e recomandat sa ne legam in coarda.
Continuam mersul pe creasta care devine din ce in ce mai expusa, cu dese pasaje de catarat (usor).
Zapada e stabila si destul de tare astfel incat mergem concomitent si deplasarea este rapida.
Depasim in coborare o zona mai stancoasa, dupa care urmeaza o coborare lunga catre Curmatura Varoasa. Desi arata expus, nu e dificil de skiat.
Din curmatura Varoasa, in caz de nevoie ne putem retrage spre E catre valea Doamnei, la vest de la Lacul Doamnei.
Noi insa continuam spre S, pe muchia bine profilata. In functie de conditiile de zapada se poate urca pe skiuri.
Muchia urca usor, pe alocuri pare aproape orizontala, pana la flancul NV al varfului Laita. Panta creste si din aceasta zona e nevoie sa punem skiurile pe rucsac. In general de aici mergem folosind coltarii si pioletul.
Dupa o urcare sustinuta, ajungem intr-o zona orizontala a muchiei, care se frange puternic spre est. Creasta e accidentata si e nevoie de o scurta descatarare spre Est. Continuam pe creasta expusa pana pe varful nordic Laita. De aici exista o varianta de retragere rapida spre caldarea Pietroasa urmand muchia NE care se desprinde din acest punct. Muchia e in continuare ingusta si expusa.
Urmeaza iarasi o zona cu o descatarare, de data aceasta pe versantul vestic unde prindem un scurt valcel urmat de o traversare spre SE si ajungem intr-o sa unde putem regrupa.
Mai avem un ultim urcus, pe o panta inclinata care ne scoate chiar pe varful Laita, in creasta principala. De aici retragerea se face pe traseul clasic de iarna al varfului Laita, prin caldarea Pietroasa, sau in functie de conditii refacem muchia pana pe varful nordic Laita si apoi pe muchia NE catre caldarea Pietroasa.