Ski Alpinism Balea

foto: Radu Tuta
foto: Adrian Valean

Ski Alpinism Race Balea Lac este singurul concurs de ski alpinism din Romania. Prima editia a fost organizata in 2014 si a continuat ideea concursului inceputa de Janos Torok / Joe Indianul (Memorialul Buzasi). Evenimentul inseamna 2 curse: una de ski alpinism dedicata sportivilor care detin licenta de ski alpinism sau au un palmares si experienta in competitii de ski alpinism si o cursa de ski de tura deschisa celor care au experienta in ski de tura, conditie fizica buna si experienta alpina pe timp de iarna precum si cunostinte despre salvarea din avalansa. Vor exista 3 curse: pe traseul de ski de tura, categoria ski de tura si splitboard, pe traseul de ski alpinism – ski alpinism.

Participarea la concursul de Ski Alpinism si Participarea la concursul de Ski de Tura si Split-board se poate face pe baza de EXPERIENTA SPORTIVA SI MONTANA.

Concursul este organizat de Vertical Sport, un club sportiv orientat spre sporturi montane: alergare montana, ski alpinism, alpinism si escalada.Suntem implicati in organizarea unor competitii cunoscute in Romania: Ski Alpinism Race Balea Lac, Km Vertical Balea, Suru Challenge, CCTR, 2X2 Race Balea Lac, Cindrel In alergare.

Traseele sunt neamenajate şi neprotejate, in zona de gol alpin, in conditii de iarna in zone care pot sa prezinte pericol de avalanse, lovire sau caderi de pietre sau zapada, alunecare necontrolata sau de cadere in gol. Organizatorii prin masurile luate, amenajarea pasajelor tehnice cu corzi fixe, parcurgerea traseului inaintea cursei, etc vor incerca sa minimizeze aceste riscuri, dare ele nu vor putea fi excluse in totalitate. Traseele sunt in gol alpin peste 2000m altitudine, (creste, culoare, abrupturi, văi). Toate acestea necesită din partea participantului, experienţă şi cunoştinţe speciale, cum ar fi, pregatire fizica si tehnica in ski de tura si ski alpinism, cunostinte despre avalanse si salvarea din avalansa.

Traseul de Ski Alpinism are aproximativ 12km si 1500D+ iar cel de ski de tura aproximativ 8km si 1000D+. Ambele trasee sunt in zona de gol alpin, la peste 1700m iar altitudinea maxima este 2400m.

Mai multe detalii pot fi gasite pe site-ul oficial al concursului:
https://skialpinismrace.ro/