Balea Cascada – Balea Lac

Traseu de acces la Balea Lac cu plecare de la Balea Cascada. Aproximativ 800mD+/ 6km pentru traseul care urca direct pe vale sau 10km pentru varianta de urcare pe drumul Transfagarasan pana la stana din valea Balea si apoi pe firul vaii pana la Balea Lac. Atentie exista riscuri specifice turelor in zona alpina precum riscul de avalanse sau cadere in gol !

Traseu de acces la Balea Lac 2040m cu plecare de la Balea Cascada 1230m.


Distanta: varianta pe la cascada Balea 5km / varianta pe drum 10km

Diferenta de nivel: 800m D+

Dificultate: Medie pe la cascada Balea (PD) / Usor pe drum (F+)

Inclinatie maxima: 40* varianta pe la Cascada, 35* varianta pe drum

Durata: Urcare / depinde de conditiile de zapada 2h-4h pe la cascada Balea / 3h – 5h pe drum

Coborare / 30 min – 1,5h pe la cascada Balea / 1,5h – 2,5h pe drum

Echipament: Echipament de ski de tura, kit de salvare din avalansa, coltari pt clapari

Cabane in zona: Balea cascada 1230m – Hotel Balea Cascada, Balea Lac 2040m – Cabana Paltinul, Cabana Balea-Lac, Baza Salvamont, Refugiul vechi Salvamont, Cabana Meteo, Statie Telecabina



In functie de conditiile de zapada traseul poate urca pe firul vaii Balea pana sub cascada Balea, apoi urca directprintre brazi si arbusti spre V, pana sub un prag stancos, unde se intersecteaza patul potecii de vara. In conditii care presupun risc de avalansa de la hotelul Balea Cascada se urmareste drumul Transfagarasan pana deasupra cascadei Balea, in zona stanei. Fara sa excluda in totalitate riscul de avalansa, in special la iesirea de sub copertine, varianta pe Transfagarasan evita urcarea si traversarea culoarelor care brazdeaza Muchia Balii deasupra pragului vaii Balea, de la Cascada Balea.

De aici pentru ambele variante se urca aproximativ pe directia stalpilor de telecabina si se trec cateva praguri pana in caldarea Balea Lac. Pentru acest sector exista mai multe variante. Ruta se va alege in functie de conditiile de zapada din momentul turei.

Atentie parcurgerea acestui traseu in conditii de iarna implica riscuri specifice turelor in zona alpina cum ar fi riscul de avalanse sau cadere in gol !

Don`t copy text!