cabana Suru – vf Budislavu

Traseu de urcare de la cabana Suru pana pe varful Budislavu 2343m. Aproximativ 1300m D+/ 14km pentru traseul tur-retur. Traseu de dificultate medie. Este necesara tehnica alpina si o tehnica buna de ski-offpiste. Atentie exista riscuri specifice turelor in zona alpina precum riscul de avalanse sau cadere in gol !

Distanta: 14km tur/retur

Diferenta de nivel: 1300m D+/1300m D-

Dificultate: Mediu (PD)

Inclinatie maxima: 35*

Durata: Tur 3h – 3,5 h, Retur 1,5h – 2h

Echipament: Echipament de ski de tura, kit de salvare din avalansa, coltari, piolet

Cabane in zona: cabana Suru


cabana Suru 1450m – varful Moasei 2034m – saua Suru 2113 – varful Suru 2283m- varful capul Suru 2273m- saua Budislavului 2183m- varful Budislavu 2343m – retur pe aceeasi ruta pana la cabana Suru.

Traseul de la cabana Suru pe Vf. Suru 2283m poate fi gasit la acest link. Varful Suru marcheaza inceputul zonei alpine a crestei Fagarasului.

De pe varful Suru traversam pe creasta care incepe sa aiba un caracter alpin pana pe varful Capul Suru 2273m.
Se recomanda ca aceasta traversare sa fie facuta fara sa se dea pieile de foca jos, prin traversare pe versantul S al crestei (linia va fi a aleasa in functie de conditiile de zapada, exista situatii in care deplasarea matematica pe creasta este cea mai sigura varianta).

De pe varful Capul Suru coboram spre SE pana in saua Budislavu 2183m.
De aici urcam pieptis pastrand aceesi directie SE. Pe acest sector se urmareste aproximativ poteca de vara, cu mentiune ca pe ultima portiune urcam direct spre creasta fara sa facem lunga traversare spre S pe care o face poteca de creasta. In general zapada pe aceasta urcare este viscolita si inghetata, fiind expusa vantului. In zona varfului panta scade in inclinatie si ajungem pe un platou. Varful este la cativa zeci de m spre E.
Spre E se poate cobora catre portita Avrigului. De aici se deschide panorama crestei Fagarasului, cu abrupturile varfurilor Ciortea, Grohotisului si Piatra Taiata.

Coborarea se face urmand aceeasi ruta ca la urcare, pentru inceput pana in saua Budislavu, apoi urcare pe skiuri pe varful Capul Suru, traversarea crestei intre varful Capul Suru si Suru si apoi continuare pe traseul de retragere de pe varful Suru.

Atentie: atat pentru urcare cat si pentru coborare NU se recomanda traseul de vara care traverseaza caldarea Gavanul. El traverseaza o zona expusa pericolului de avalansa. Se va evita traversarea pe linia traseului de vara de pe versantul S al varfului Suru din saua Suru direct in saua Budislavu. De asemenea in zona crestei principale, in caz de vizibilitate redusa exista risc mare de ratacire.

Ca orice traseu desfasurat in zona de gol alpin, ruta descrisa minimizeaza dar nu exclude riscul de avalansa si de cadere in gol. Decizia de a parcurge acest traseu depinde de conditiile meteo si de zapada si de pregatirea participantilor.

Don`t copy text!