Ce inseamna o cursa de ski de tura si ski alpinism?

Ce inseamna o cursa de ski de tura si ski alpinism?

Toate cursele se fac pe trasee prestabilite, marcate si amenjate. Terenul variaza de la zone ce includ, versanti, culoare, creste, varfuri, vai la zone de partie sau in proximitatea partiilor de ski. Cursele pot fi individual sau pe echipe.

Cursa Individuala

Ca si in cazul maratoanelor montane e vorba de o cursa de tip individual la care startul se da in masa, a carei traseu are intre 800m si 3000m D+, include segmente de urcare pe skiuri, segmente parcurse pe clapari cu sau fara coltari si segmente de coborare pe skiuri. In Romania curse individuale de ski alpinism sunt organizate in Fagaras: Ski Alpinism Race Balea si Suru Challenge iar curse de ski de tura Cupa Calimani , Cupa Caraimanul si Vladeasa Race.

Cursa pe echipe

Similar cu cursele individuale, doar ca e vorba de o cursa la care participa echipe de cate 2 persoane, startul se da in masa, traseul are intre 1500m si 3000m D+, include segmente de urcare pe skiuri, segmente parcurse pe clapari cu sau fara coltari si segmente de coborare pe skiuri. Distanta intre cei 2 componenti e definita clar si in cazul in care apar intarzieri intre cei 2 coechipieri apar penalizari sau chiar descalificare. In unele sectiuni din zonele de ghetar poate fi obligatorie parcurgerea unor sectoare legati in coarda, atat la urcare cat si la coborare. In Romania inca nu au fost organizate astfel de curse, un proiect in lucru este SkiAlpiniada de la Balea Lac.

Curse de Vertical.

Acestea au specific faptul ca doar se urca. Sunt curse scurte ca si lungime, cu diferenta de nivel intre 400 si 800m D+. Startul se da in masa si sunt organizate preponderent in zonele cu partii de ski amenajate. In Romania avem Postavaru Night si Azuga Vertical Race.

Cursa de Sprint.

Cursele de sprint sunt scurte si intense, dureaza 3-5min si au 70-120m D+. Cuprind sector de urcare pe skiuri, picioare si coborare. Startul se da in grupuri de 6-7 sportivi, iar primii doi se califica in runda urmatoare. Se mentine acest sistem, fiind necesare 3-4 runde pana la finala. In Romania au fost organizate cateva astfel de curse in cadrul Postavaru Night si Cupa Calimani.

Cursa de Stafeta

Similara cu cea de Sprint, dar mai lunga, e vorba de o bucla, parcursa de fiecare membru al echipei de stafeta (in general 4 atleti) si se organizeaza in general doar la Campionatele Internationale.

“Grand Course”

Cursele incluse sau de tipul  “Grand Course” sunt curse de traditie, care si-au catsigat renumele prin dificulatea si complexitatea traseelor parcurse. Toate sunt curse pe echipa de 2 sau 3 coechipieri.

Pierra Menta este o regina curselor de ski alpinism, organizata in Franta, in Région Auvergne-Rhône-Alpes, care are 4 etape in care se parcurg 100km si 10 000m D+.

Celelalte curse din acest circuit sunt: Adamello Ski Raid (ITA), Mezzalama (ITA), Altitoy-Ternua (FRA), Tour du Rutor (ITA), Patrouille des Glaciers (SUI).

 

Don`t copy text!