Cabana Buta-Valea Lapusnicului-Vf Peleaga-Lacul Bucura-Poiana Pelegii-Cabana Buta

Traseu Cab Buta-Valea Lapusnicului-Saua Pelegii-Vf Peleaga-L.Bucura-Poiana Pelegii-Cab.Buta

traseu propus de Vali Anicai


Distanta:19,5 km

Diferenta de nivel: 2100mD+/2100mD-

Dificultate :mediu/dificil

Inclinatie maxima: 40*

Echipament:echipament: schi de tura,kit salvare din avalansa,coltari pentru bocanc,piolet

Timp de parcurgere a traseului:6-7 ore.Timpul este relativ,depinde de conditiile de zapada,vant,ceata,pregatire fizica,tehnica

Timp la urcare: 4-5 ore / coborare:2 ore


Accesul spre Cabana Buta se face din zona Complex Cheile Butii,distanta pana la cabana este de 9,6 km. Camparea se poate face la cabana in camerele de la etaj,care sunt lasate deschise de proprietar,sau la refugiul Salvamont Buta care se afla la 15 min de cabana pe urcare spre Saua Plaiu Mic.Camerele sunt fara soba,la fel si refugiul,pentru acces la bucataria cabanei ,unde exista si soba contactati cabanierul,are info pe internet.

Plecam de la Cab Buta(1580m alt) spre Saua Plaiu Mic pe marcaj CR. Din saua cotim spre N-E ,urmam marcajul BR spre Vf Custura. Tinem linia culmei si urmarim liziera padurii de molid. In locul unde padurea de molid se termina si incepe jnepanisul, dam foca jos si coboram pana in fundul vaii Lapusnicului. Urcarea pe vale este lina pana ajungem sub Lacul Peleaga, apoi urcusul devine abrupt. Trecem de Lacul Peleaga,ajungem in Saua Pelegii. Tinem spre V ,si abordam Vf Peleaga urmand muchia crestei care este abrupta, de multe ori inghetata si vantoasa. De pe Vf Peleaga,schiem spre S,pe muchia crestei Piciorul Pelegii,marcaj BG,pana intr-o mica sa. De aici Coboram spre V,in Caldarea Berbecilor. Tinem un culoar abrupt,care necestita o buna tehnica de schiat in abrupt si cunostinte despre “cititul “zapezii. Atentie mare in zona aceasta. Ajungem la refugiul Salvamont Bucura unde spre S,pe traseul BA,s chiem pana in Poiana Pelegii , unde se afla si refugiul Salvamont Poiana Pelegii, deschis si cu conditii bune de campat,fara foc. Traversam raul Lapusnicul Mare,urcam pe marcaj BA spre saua Plaiu Mic,urcare este abrupta,prin padure de molid. Din Saua schiem spre cabana Buta pe unde am si urcat. Grija la coborare ,de obicei in partea superioara se formeaza acumulari de zapada.

Don`t copy text!