Creasta Oslea

Traseu de parcurgere a crestei Oslea, Muntii Valcan

traseu propus de Vali Anicai


Distanta: 15km

Dif de nivel: 1000+/1000-

Dificultate: medie (PD+)

Echipament: echipament schi de tura,kit de salvare din avalansa,coltari ptr legaturi schi de tura,coltari pentru clapari,piolet

Timp estimativ:  6-7 ore,timpul de parcurgere este relativ depinde de factori cum ar fii :conditia fizica,echipament,conditii de zapada si meteo

Timp la urcare: 2-3 ore

Timp coborare: 1-1,5 ore

Inclinatie maxima a pantei: 40*

Cabana in zona: Cabana Campusel,care momentan nu este in circuit turistic . este in reconstructie,la finalizarea lucrarilor, turistii pot inchiria camere.Se pot cere informatii cabanierului referitoare la trasee din zona Oslea. Cazare se poate gasi in localitatea Campu lui Neag,zona Complexului Turistic Cheile Butii,Pensiunea Retezat.


Plecand din zona Complex Cheile Butii, pe DN 66A, parcugem 12 km si ajungem la Campusel, unde pe partea stanga vom vedea Cabana Campusel. Masinile se pot parca pe marginea drumului in fata cabanei,de regula iarna drumul e dezapezit pana in dreptul cabanei. De acolo pregatim echipamentul si coboram 1 km pe drum pana in dreptul unui pod pe dreapta, la gura de varsare a Paraului Ursu in raul Jiul de Vest.

De aici urmam drumul forestier ce tine de-a lungul paraului. Dupa aproximativ 500-600 m se deschide un drum forestier in stanga,drumul serpuieste prin padure de faget si molid pana ce iese in gol alpin pana in dreptul stanii Ursu.

foto: Valentin Anicai

Tinem linia Culmii Ursu, cum ne apropiem de creasta panta devine abrupta, se recomanda folosirea coltarilor pentru legaturi sau punerea schiurilor pe rucsac si in functie de zapada folosirea coltarilor pentru bocanci. Atingem creasta in zona Varfului Coada Oslei 1900 m alt.

foto: Valentin Anicai

Incepem parcurgerea crestei care la inceput e usor de parcurs, de la Vf Ursu devine tehnica pana in Vf Stirbu, este chiar expusa cand este inghetata, existand pericolul alunecarii, mai ales pe fata sudica, unde pantele sunt foarte abrupte presarate cu stanci si lipsite de vegetatie.

foto: Valentin Anicai

Dupa ce trecem de Vf Stirbu, creasta este mai “prietenoasa”, dar pericolul se mentine, trecem de Vf Oslea 1950 m, coboram intr-o mica sa, si urcam spre Vf Pestisanu,ultimul varf al crestei. Traseul crestei se poate face aproape integral pe schiuri, dar este conditionata de stare zapezii si experienta schiorului.

De pe Vf Pestisanu incepe coborarea, panta la inceput este f abrupta, 35-40 grade, necesita tehnica buna de coborare. Panta este lunga de aprox 400 m. Trecem pe langa un grup de stanci si ajungem in Saua La Suliti.

foto: Valentin Anicai

De aici se ocoleste varful Sarba, 1644 m pe curba de nivel, atentie insa la stratul de zapada. Este recomandat sa urcam varful direct pe coama. De pe varf urmeaza o coborare lina pana in pasul Jiu-Cerna.

Din pas facem dreapta si schiem niste poieni impadurite pana ajungem din nou pe DN66 A. Facem dreapta pe drum, care coboara usor 1,5 km pana la Campusel. Portinunea de drum nu se dezapezeste , altfel putem ajunge pe schiuri pana la locul de parcare.

Retragerea din creasta se mai poate face din Zona Vf Stirbu, tinand linia Culmei Stirbu, trecem de stana, tinem stanga(vest) si vom da de un drum forstier ce coboara print-o defrisare recenta,ajungem langa cursul paraului Stirbu, schiem pe drum pana ajungem pe DN 66A, la 200 m aval de cabana Campusel.

De pe creasta oslei putem observa in toata splendoarea lor M.Retezat,M.Godeanu,M.Cernei.M.Valcan si in departarea estica M.Parang

Don`t copy text!