Cu schiurile pe Bucsoiu
text: Rudy Nagy
foto: Corina Drosino
Am urcat pe Morar, saua Bucsoiu, vf Bucsoiu, fata NE, stanga la jnepeni Valea rea, saritoare acces poteca, (dreapta) Gura Diham
Durata: 8h, 1600 D+
Echipa: Corina Drosino, Rudy Nagy
A nins in timpul saptamanii si eram curiosi cum e pe fata mare a Bucsoiului in conditii de iarna. In conditii de primavara schiasem de doua ori. Lasam masina la Cabana Gura Diham, trecem paraul inghetat si urmam poteca spre cantonul de vanatoare.
Zapada incepe de la cabana asa ca ne permite sa urcam la foci. Putin mai sus de canton intersectam traseul triunghi rosu (Busteni-Munticelu-Poiana Izvoarelor), marcaj ce-l urmam pana la intersectia cu Valea Morarului. Facem stanga pe Valea Morarului si incepem urcusul pe vale.
Ajunsi in poaia cu urzici urcam putin pe conul de avalansa al rapei zapezii ca apoi sa facem un traverseu dreapta in padurice si in scurt timp iesim in firul principal al morarului, fir ce-l urmarim in continuare.
Trecem prin canion si iesim in prima caldare. Inaintam spre confluenta cu firul secundar al morarului avand ca reper pilierul dintre firul principal si cel secundar. La confluenta tinem stanga si in scurt timp iesim in caldarea superioara a morarului. Iesim in saua bucsoiului, sa marcata printr-un stalp.
In stanga noastra este cabana si statia meteo vf Omu dar tinta noastra este in dreapta, spre vf Bucsoiu.
Din saua Bucsoiului tinem dreapta traseul spre vf Bucsoiu, la inceput cu o mica coborare pana in saua unde iese secundarul din morar apoi urcarea spre vf Bucsoiu, 2492m. Reusim sa urcam integral pe foci, coltarii de skiuri ajutand inaintarea.
Sub varful Bucsoiu si ferit de vant scoatem focile.
Ne angajam in coborarea fetei mari a bucsoiului, o fata cu orientare NE. Zapada nu este tocmai cea mai buna, a nins peste saptamana dar a dat si soarele asa ca ne delectam cu o crusta frumoasa.
Fata este destul de larga si ne permite sa testam zapada de pe fir cat si pe dreapta si stanga firului in incercarea sa gasim crusta mai prietenoasa.
Continuam coborarea, fata incet incet se transforma intr-un culoar. Coboram pana ce pe partea stanga apare o muchie cu jnepeni semn sa traversam spre stanga in Valea Rea, ~2100-2000m. Sub noi culoarul devine foarte ingust si probabil se termina intr-o rupere de panta.
Traversat in valea Rea, valea ne ofera in partea superioara doua optiuni. Una e sa traversam stanga pana ce dam in firul principal al vaii fie sa o dam in jus direct pe un fir secundar al vaii. A doua varianta este mai inclinata si mai expusa curgerilor de zapada, zapada fiind depusa direct pe iarba si jnepeni.
Alegem sa traversam in firul principal. Dupa confluenta cu firul secundar al vaii valea devine un culoar de vreo 4-5m latime unde niste schiuri mai scurte ajuta la cristiane mai fluente. Cu cat coboram mai mult cu atat incepe sa apara si vegetatia sub forma de lastaris tanar dar nu ne da multa bataie de cap.
Pe la 1650m altitudine valea rea intersecteaza poteca ce urca la varful bucsoiu. Inainte de acest loc valea are o mica saritoare ce poate fi suficient de acoperita sa se coboare pe schiuri sau descatara. In conditii cu mai putina zapada este bine sa ai la tine o bucata de coarda/cordelina de cca 15-20m pentru un scurt rapel dintr-un copacel. Noi de fiecare data am reusit sa coboram fara a apela la coarda.
Ajunsi la intersectia cu poteca de Bucsoiu facem dreapta pe ea urmand traseul spre Cabana Poiana Izvoarelor. Ne chinuim putin sa coboram pe schiuri, zapada mare si copacii ingreunand “coborarea”. De la Poiana Izvoarelor coborarea spre Gura Diham este mai placuta si ajungem cu bine la masina.