Dâmbu Morii – Prăpastia Ursului – Cabana Piatra Mare – Vârful Piatra Mare – Vâlcelul Dracului

Traseu de urcare de la Dâmbu Morii pana pe Vârful Piatra Mare 1844 m. Aproximativ 1300 m D+/ 15,5 km pentru traseul tur-retur. Traseu de dificultate uşor/mediu. Este necesară tehnica alpină şi o tehnică bună de ski-offpiste. Atenţie: există riscuri specifice turelor în zona alpină, precum riscul de avalanşe sau cădere în gol!

traseu propus de Nusu Ion


Distanţa: 15,5 km tur-retur

Diferență de nivel: 1300 m D+/1300 D-

Dificultate: Uşor/Mediu (PD-)

Înclinaţie maximă: 35*

Durata: 5-6 ore

Echipament: Echipament necesar turelor de schi de tură (schiuri, foci, kit de avalanșă).

Cabane în zonă: cabana Piatra Mare (1630 m) – foarte cochetă, posibilitate de cazare (maximum 15 locuri) şi masă.


Plecare: Dâmbu Morii (unde se poate lăsa maşina).
Se pleacă pe bandă galbenă spre Canionul 7 Scări, pe pârâul Şipoaia; deoarece altitudinea este destul de mică (725 m), este posibil să plecăm pe bocanci, cu schiurile pe rucsac. Înainte de Canion, facem stânga – indicator spre Prăpastia Ursului, marcaj triunghi albastru. Ajungem pe sub pereţii de calcar unde sub bătute numeroase trasee de alpinism (Creasta Frumoasă, Traseul cu Bavareză, Păianjen, Traseul Tisei etc.) şi, într-un urcuş susţinut, ieşim în punctul de intersecţie cu traseul care vine din Canionul 7 Scări. Noi continuăm sus stânga şi în curând intersectăm Traseul Familiar. În stânga este un punct de belvedere, deasupra pereţilor, de unde se poate vedea Vârful Postăvaru şi ţinta noastră, Vârful Piatra Mare. Noi continuăm pe Drumul Familiar, trecem de Poiana Baciului, apoi intersectăm traseul ce vine de la Peştera de Gheaţă şi în curând ajungem la Cabana Piatra Mare (altitudine 1630 m).

foto: Nusu Ion

Continuăm spre vârf şi, la prima intersecţie de marcaje turistice, facem stânga pe triunghi albastru (indicator spre Cioplea-Predeal). Aici, de obicei, zăpada este mere. Traseul intersectează două vâlcele cu zăpadă mare, adunată de sub pereţii de la Piatra Scrisă, într-un traverseu destul de expus şi într-o uşoară urcare. Ajungem în curând în platou, de unde părăsim poteca turistică marcată ce merge spre Poiana Stâna Pietricica şi continuăm direct pe platou (variantă nemarcată, vara – potecă de ciobani), până intersectăm traseul ce vine dinspre Cascada Tamina. Dacă este ceaţă, orientarea este foarte dificilă, dar reuşim cu ajutorul stâlpilor de marcaj suficient de deşi (mulţumim Salvamont!) şi în curând ajungem pe Vârf (altitudine 1844 m). In jur putem vedea Bucegii, Ciucașul, Postăvaru, Piatra Craiului.

foto: Nusu Ion

Aici scoatem pieile de focă şi facem o coborâre tehnică prin Vâlcelul Dracului (diferenţa de nivel aproximativ 200 de metri). Ne punem focile, urcăm şi revenim în traseul ce coboară la Cabana Piatra mare de la Vârf ( bandă roşie).

foto: Nusu Ion

Din platou avem o coborâre scurtă, dar foarte tehnică printre stânci, lăsând în dreapta peretele Piatra Scrisă, cu numeroase trasee de alpinism (Traseul Central, Norbert Hiemesch, Victor Măciucă etc.). Schiem prin pădure până la Cabana Piatra Mare, unde intrăm pentru o mâncare caldă. Coborâm apoi pe Drumul Familiar – curbe largi, confortabile pentru schiat. În final revenim la Dâmbu Morii traversând pe un podeţ de lemn pârâul.

Don`t copy text!