Misterele Fagarasului – Schi pe valea Arpasului

de Alin Tanase

Echipa: Dan Caba, Mihai Morut, Octavian Anghelescu, Gianina Tanase, Alin Tanase

Date tehnice: distanta: 10.5 km/ urcare: 850m urcare D+/ coborare: 1650m D+/ durata: 6h

foto: Alin Tanase

Echipament: echipament ski de tura, kit salvare din avalansa, piolet, coltari pentru clapari, coltari pentru legaturi, casca, echipament bivuac

Obiectivul turei a fost sa schiem pe valea Arpasului. Cunosteam valea din cateva ture anterioare, dar de fiecare data am folosit valea fie pentru acces, fie pentru retragere inspre/din alte zone. Acum planuiam sa innoptam la casa de vanatoare Arpasul aflata la aprox 1250m altitudine la limita superioara a padurii de pe firul vaii.

Traseul este recomandat schiorilor experimentati, cunoscatori de tehnici de alpinism de iarna, capabili sa evalueze obiectiv riscurile intalnite si sa adapteze traseul in functie de conditiile de zapada

Traseul a fost impartit pe 2 zile:

Sambata: Balea Lac – saua Caprei – lacul Capra – valea Fundul Caprei – Fereastra Zmeilor – valea Arpasului 

Accesul pana la lacul Capra este clasic prin saua Caprei. Portiunea pana in saua Caprei se poate urca integral pe schiuri sau cu schiurile in spate in portiunea superioara depinzand de conditii. Noi am urcat pe schiuri, insa folosind coltarii de legaturi pentru ca era zapada inghetata.

De la lacul Capra se urca pe piciorul Caprei si de aici la locul numit “Revolver”. Exista 2-3 posibilitati de intrare in coborare, noi am folosit culoarul din mijloc, cu o inclinatie mai mare la inceput (aprox 45gr), apoi panta descreste treptat. Am coborat pe zapada foarte buna, usor firnuita, in caldarea superioara Fundul Caprei. De aici a urmat o portiune mai periculoasa de traversare pe sub creasta Arpaselului, intrucat erau prezente numeroase curgeri de topire pe valcelele din creasta. Am traversat unul cate unul mentinand distanta mare intre noi pana in capatul estic al caldarii superioare, de unde am coborat in etajul inferior al caldarii Fundul Caprei.

foto: Alin Tanase

De aici am urcat spre refugiul Fereastra Zmeilor, insa am evitat imensa fata de sub refugiu intrucat prezenta urme de fracturi ale stratului de zapada. Am prins un culoar imediat pe partea stanga (orientati fiind in urcare spre refugiu) ce urca pe directie nord-estica, apoi dupa o serie de zig-zag-uri am iesit in caldarea superioara in care este amplasat si refugiul. De la refugiu am urcat in Fereastra Zmeilor.

De aici incepea obiectivul propriu-zis al turei: o coborare extraordinara incepand de la 2200m pana la aprox 1550m in capatul superior al vaii Arpasului. Fiind versant nordic am prins super conditii, un hard-pack bine asezat si indesat, cu un strat subtire de pulver deasupra. Firnul de primavara l-am intalnit abia jos in fundul vaii.

foto: Alin Tanase

In prima parte se coboara scurt aprox 125m diferenta de nivel in Caldarea Pietroasa a Arpasului, o caldare suspendata sub creasta principala. Din capatul opus (nordic) al caldarii se poate vizualiza sectiunea urmatoare a coborarii, o panta foarte inclinata, la inceput 45gr, apoi panta sustinuta de aprox 40gr, intrerupta la mijloc de o mica terasa cu inclinatie mai mica, unde se poate face o regrupare, pentru a vizualiza fiecare coechipier.

foto: Alin Tanase

Din fundul vaii se continua coborarea si se urmareste malul drept al vaii, mai usor de abordat si schiabil, cel stang este mai valurit si presupune mici urcari. Pe firul vaii este o rupere de panta cu o cascada, asa ca trebuie sa ocolim saritoarea pe partea dreapta. Din acest loc am fost impresionati sa constatam ca practic din toate valcelele secundare din muchia Albotei si din Piscul Podragului au curs avalanse de topire de dimensiuni foarte mari si firul principal al vaii Arpasului era astupat de urmele inghetate ale acestor avalanse, facand impracticabil schiul pana la refugiu. La intrare in primul palc de padure am decis sa lasam peste noapte intreg echipamentul de ski, kit-ul de cautare, pioleti, coltari etc si am luat cu noi doar cele necesare pentru a petrece noaptea la refugiu. De aici am mers 1300m pe picioare pana la casa de vanatoare Arpasul, intretinuta de multi ani de zile de un grup de montaniarzi inimosi din Medias.

Duminica: valea Arpasului – Fereastra Zmeilor – valea Fundul Caprei – cabana Capra – Cota 2000 – Transfagarasan – Balea Lac  – Balea Cascada

Date tehnice: distanta: 15.5 km/ urcare: 1500m D+/ coborare: 1450m D+/ durata: 7h30’

foto: Alin Tanase

Dimineata incepea promitator cu o urcare de aproape 1000m diferenta de nivel pana in Fereastra Zmeilor de unde coborasem in ziua anterioara. Am urcat exact pe aceeasi ruta pe care am coborat. Urcarea ne-a luat aprox 3h30’ cu tot cu pauze, iar urcarea versantului propriu-zis pe care am schiat a decurs mai usor decat ne-am asteptat, desi are pante sustinute de la 35-45gr. Am facut insa la zig-zag-uri de le-am pierdut sirul.

Coborarea pe sud pana in caldarea Fundul Caprei a fost o placere pe firnul moale de primavara.

Desi intoarcerea la Balea Lac o planificasem urcand din nou pe piciorul Caprei pe o muchie aflata mai la sud de Revolver, totusi din cauza caldurii excesive si a multiplelor curgeri de topire de pe versanti, am evaluat ruta de urcare planificata ca fiind prea si expusa un timp indelungat. Asa ca am luat decizia de a cobori pe firul vaii Caprei pana la cabana Capra. De aici am urcat pe o panta complet dezgolita de avalanse de topire pana pe Transfagarasan, de unde din cateva zig-zag-uri am urcat la Cota 2000. Am continuat pe Transfagarasan pana la Balea Lac si apoi am coborat pe schiuri pana la Balea Cascada.

Don`t copy text!