Pe skiuri pe muchia N, fagarasana Netedu – Buteanu

de Adi Valean

Echipa: Adrian Valean, Andrei Preda
Traversarea muchiei nordice Netedu – Buteanu de la Balea Cascada la Balea Lac, 1600mD+, 11km, ski-alpinism , durata turei 5h30.

Pornim de la Balea la ora 9,30, jos e ceata dar avem promisiunea unei zile frumoase. Avem cu noi casti, pioleti, coltari, ham, coarda, cateva anouri, 2 pitoane, kit de avalansa, skiuri de tura, clapari, foci + foci de rezerva, mancare, ceai – tot inghesuit in rucsacii de 22L de race. Cam 7-8kg /rucsac.

De la cabina urcam pe skiuri direct spre E pe marcajul banda albastra, trversam drumul si continuam prin padure catre creasta. In apropierea muchiei, tot in padure incep sa se vada razele soarelui. Mergem in preajma crestei, pe versantul V al muchiei, trecem de cateva poieni si iesim in zona de gol alpin. A fost un singur loc in care am dat skiurile jos, de la Transfagarasan cam 100m, pe o portiune abrupta si cu zapada putina.

Continuam pe creasta aproape matematic, versantul V fiind mai accesibil, dar au existta destule portiuni unde am traversat de pe V spre E, cautand locurile cu zapada mai stabila sau ocolind cornisele si zonele de acumulare. Zapada a fost in general buna, destul de tare. Ne deplasam repede pe skiuri, chiar si in zonele mai expuse.

Sub vf Netedu, aprox 2300m, zapada este inghetata si creasta ingusta ne determina sa punem skiurile pe rucsac si sa ne luam coltarii. Parcurgem cei cativa zeci de m pana pe vf. Netedu.

“Prima” urcare a fost cea mai lunga de la 1230m la aproape 2400m. Pana aici am facut 3h. Coboram pe skiuri pana in saua Netedu.

De aici mergem dinou la coltari. Urcam matematic pe creasta din ce in ce mai ingusta. Zapada este mare si neconsolidata, ne afundam de multe ori pana la brau. Inainte de Turnul Plecat, ne legam in coarda.

Creasta e presarata cu cornise instabile care spanzura pe ambii versanti. Efortul de a face urme e mare, dar peisajul e incredibil de frumos si spectaculos. Desi am scazut mult ritmul de deplasare, mergem concomitent si ne miscam constant. La 1h30 de la plecarea din saua Netedul ajungem pe Buteanu 2507m.

Coboram pe valcelul dintre Capra si Buteanu pana ajungem la nivelul seii Vaiuga. Aici ne punem pe skiuri. Chiar la plecarea de pe valcel, sub saua Vaiuga o acumulare imensa, formata la baza peretelui, ne da emotii, coboram cu grija, pe rand, atenti la fiecare sunet. O saptamana mai tarziu cand am fost in Vaiuga, acumularea nu mai exista, se vedea doar estompata de vant, zona de fratura. Mai jos zapada e stabila si coboram fara probleme.

Coboram prin valea Vaiuga pana in caldarea Mieilor (valea Balea).
O ultima urcare scurta si ajungem la Balea lac, la 5h 30m de la plecarea din parcarea de la Balea Cascada.

Desi n-a fost o tura foarte lunga, ne simtim obositi, ritmul in care am mers, expunerea turei, conditiile variabile de zapada ne-au solicitat destul de mult, asa incat ne luam “liber” pentru restul zilei…

Echipa e functionat exemplar, e cu adevarat reconfortant sa ai un coleg de tura si coarda care “citeste” bine terenul si stie cand trebuie sa se opreasca sau sa mearga, sa asigure sau sa se grabeasca. In special la turele unde e necesar sa mergi legat in coarda aceste lucruri sunt esentiale.

Don`t copy text!