Perfect Line – Lhotse 8516m

Duminica 30 septembrie 2018, Hilaree Nelson si Jim Morrison au reusit prima coborare pe skiuri a varfului Lhotse 8516m, al 4-lea gigant al lumii, pe Lhotse Couloir, cu inclinatie medie de 45-50*, avand peste 2000m D+.

Cine sunt cei doi aventurieri ?

Jim Morrison, un tip mai degraba retras si modest, traieste in Tahoe City, California, si si-a petrecut intreaga viata skiind si catarandu-se in Sierra Nevada. Recent, acesta a realizat mai multe performante notabile in Alaska, Russia si Himalaya. El a urcat, fara multe surle, pe Cho Oyu 8201m si Everest 8848m, in Himalaya, de pe care a si skiat, anul acesta, in mai.

Hilaree Nelson, traieste in  Telluride, Colorado, si este una dintre cele mai cunoscute skioare alpiniste din US, fiind o adevarata ambasadoare a acestui sport world-wide. Anul acesta, 2018, a fost denumita de National Geographic ” Adventurer of the Year”. CV-ul ei montan este o lunga lista de varfuri si linii dificile skiate pe tot globul. In 2017, reuseste prima coborare de pe Papsura Peak 6451m, in India, cunoscut ca si “Peak of Evil,” impreuna cu Jim Morrison. In mai, a skiat Mount Chamberlin, al treilea varf ca si inaltime din Brooks Range (Alaska). Ea este prima femeia care a reusit sa urce 2 varfuri de peste 8000m in 24 h—combinand Everest si Lhotse intr-un singur push. Totusi ea nu a skiat in aceea ascensiune, insa ascensiunea facuta pe Lhotse Couloir a fost o recunoastere esentiala pentru ascensiunea din aceasta toamna.

Foto: Dutch Simpson/Nick Kalisz

Lhotse este considerat unul din cele mai frumoase si ravnite varfuri in special de catre cei care viseaza sa-l coboare cu skiurile. O mana de skiori alpinisti au incercat in ultimii ani sa skieze pe Lhotse incluzandu-i aici pe Adrian Ballinger, Kristoffer Erickson si Jamie Laidlaw. Toate aceste tentative au fost facute in timpul aglomeratului sezon de primavara, dar cu toate astea nu au reusit sa ajunga pe varf. Morrison si Nelson au ales intentionat sa incerce in toamna cu speranta ca muntele sa fie acoperit de zapada dupa sezonul musonului. 

foto: Jimmy Chin

 

 

Morrison si Nelson au ajuns in Nepal la sfarsitul lui august, urcand apoi la Everest Base Camp. Echipa lor este formata din  Dutch Simpson si Nick Kalisz (fotografi), 5 serpasi – icefall doctors, care sa-i ajute sa navigheze pe dificilul Khumbu Icefall, un bucatar si un ajutor de bucatar. In comparatie cu sezonul de primavara cand peste 2000 de persoane erau stabilite in Everest BC, in toamna grupul lor a fost singurul de pe munte.

Fotografia din stanga ilustreaza Lhotse Couloir, aflat in plan indepartat si a fost facuta de Jimmy Chin in cursul unei expeditii de ski alpinism pe varful Everest din 2006 cand Kit DesLauriers in 2006, a devenit prima femeie care a skiat Everestul impreuna cu sotul ei RobDesLauriers.

 

Foto: Dutch Simpson/Nick Kalisz

Comunitatea celor care schiaza pe varfurile de peste 8000m din lume este foarte restransa. In Himalaya, Cho Oyu si Manaslu sunt doua din cele mai populare varfuri pentru skiori alpinisti. Everestul a fost de asemenea skiat de cateva ori, prima data de catre slovenul Davo Karničar in octombrie 2000.

2018 insa va intra in istorie: in iulie, polonezul Andrzej Bargiel a reusit prima coborare de pe K2, 8611m, din Karakoram, iar acum Hilaree Nelson si Jim Morrison au reusit prima coborare pe skiuri a varfului Lhotse 8516m.

Asteptam mai multe detalii legate despre expeditia de ski de pe Lhotse in zilele care urmeaza…

 

Don`t copy text!