Poiana Brasov (Carieră)-vf Postavaru-Drumul Serpilor-Timisul de Jos

POSTĂVARU: Carieră, Poiana Drester, Crucur, Vârful Postăvaru, Drumul Şerpilor, Timişu de Jos

traseu propus de Nusu Ion

Traseu de urcare din Poiana Braşov pe Crucur , până pe Vârful Postăvaru, cu coborâre în Timişu de Jos, pe Drumul Şerpilor. Aproximativ 800 m D+/1100m D-; 3 km pentru traseul tur, 5 km retur. Traseu de dificultate uşor/mediu. Este necesară o bună pregătire montană şi o tehnică bună de ski-offpiste.  Atenţie: există riscuri specifice turelor în zona alpină, precum riscul de avalanşe sau cădere în gol!


Distanţa: 8 km tur-retur

Diferență de nivel: 800 m D+/1100 D-

Dificultate: Uşor/Mediu (PD-)

Înclinaţie maximă: 30*

Durata: 4 ore

Echipament: Echipament necesar turelor de schi de tură (schiuri,  foci, kit de avalanșă).

Cabane în zonă: cabana Postăvaru (1605 m)


Plecare: Poiana Braşov-Carieră.  Lăsăm maşina lângă izvorul de la Carieră şi plecăm pe bandă galbenă spre Poiana Drester, unde ajungem după un urcuş abrupt. Continuăm urcuşul susţinut şi ajungem pe Culmea Crucurului. Intersectăm  traseul marcat spre Timişu de Jos pe Valea Lamba şi continuăm pe varianta de ocolire a pârtiei de schi Sulinar – Zidul Mare.  Ocolim pe stânga lacul ce alimentează tunurile de zăpadă, urcăm Kanzelul şi, în final, ajungem pe vârful Postăvaru – 1799 m. Aici se pot vedea de jur-împrejur Ciucaşul, Piatra Mare, Munţii Baiului, Bucegii, Piatra Craiului şi Măgura Codlei.

Imediat sub vârf există un indicator spre Timişu de Sus, pe Drumul Şerpilor. Noi vom alege o rută care va lua în considerare starea zăpezii. Vom pleca chiar de sub releu, schiind prin pădure, pe un traverseu dreapta. Ieşim la marginea Poienii Stânii şi acolo facem stânga până în vâlcelul care iese direct sub vârful Postăvaru. Continuăm fie prin pădure, printre brazi, fie direct pe vâlcel, dacă zăpada este bună. La o altitudine de aprox. 1450 m părăsim vâlcelul şi facem stânga prin pădure, pe o curbă de nivel (fals plat), ghidându-ne şi după marcajul existent (bandă albastră). Desigur drumul şerpuieşte stânga-dreapta, sus-jos, iar în porţiunea finală schiem pe Valea Dragă sau ținem culmea marcată.

În final putem ieşi la benzinăria Petrom de pe DN1 Predeal-Braşov sau în halta CFR Timişu de Jos sau la mașina pe care am lăsat-o pe drumul forestier din spatele cantonului.