Rogojel – cab. Vlădeasa – Vârful Vlădeasa – Pietrele Albe – cab. Vlădeasa – Rogojel

Rogojel – cab. Vlădeasa – Vârful Vlădeasa – Pietrele Albe – cab. Vlădeasa – Rogojel

Traseu de urcare din satul Rogojel (850m), până pe Vârful Vlădeasa (1836m), cu coborâre până deasupra Pietrelor Albe şi retur spre cabana Vlădeasa pe drumul Rogojanului. Traseul ce coboară de la cabana Vlădeasa inapoi în satul Rogojel (în lungime de 3km) coincide cu cel de urcare.
Aproximativ 1150m D+/1150m D-; 10 km pentru traseul tur, 11.5 km retur. Traseu mediu.
Este necesară o bună pregătire montană şi o tehnică bună de ski-offpiste. Atenţie: există riscuri specifice turelor în zona alpină, precum expunerea la temperaturi foartescazute sau riscul de avalanşe pe coborârea din creastă spre Pietrele Albe.


Distanţa: 21.5 km tur-retur

Diferență de nivel: 1150+/115o-

Dificultate: Mediu

Înclinaţie maximă: 35*

Durata: 6 ore

Echipament: Echipament necesar turelor de schi de tură (schiuri,  foci, kit de avalanșă).

Cabane în zonă: cabana Vlădeasa (1430 m)


Plecare: După intrarea în satul Rogojel, trecem podul de la cooperativă şi lăsăm maşina în parcarea de lângă. Continuăm în urcare pe drumul care străbate satul, urmărind marcajul bandă albastră care apare din când în când pe copaci.

Cooperativa satului Rogojel şi parcarea de maşini
Ulițele satului Rogojel
Marcajul banda albastră apare din loc în loc pe copaci

La ieşirea din sat zărim un mic gater, din dreptul căruia panta se accentuează. Tinem directia nord-vest şi urmând banda albastră ajungem în Poiana Frânturilor, unde vedem pe stânga Cabana Vlădeasa cu anexele ei şi în dreapta poienii Refugiul Salvamont.

Panta mai accentuată către cabana Vlădeasa

 

Poiana Frânturilor
Cabana Vlădeasa (alt. 1430m)

 

Refugiul Salvamont

De aici traseul continuă pe linia stâlpilor teleschiului dezafectat şi întâlneşte din loc în loc marcajul punct roşu (Circuitul Vlădesei), puțin vizibil pe timpul iernii.

Marcajul Punct Roşu pentru Circuitul Vlădesei

 

Stâlpii teleshiului dezafectat

 

Ieşirea din pădure către creasta principală

Odată ajunşi în creastă cotim stânga, spre sud, tinând linia crestei până întâlnim statia meteo Vlădeasa şi mai apoi vârful Vlădeasa (1836m). Creasta Vlădesei e o zonă unde vântul bate în permanentă, ceea ce determină ca în creastă zăpada sa fie putină şi inghetată. Pentru a evita vântul puternic din creastă putem merge putin sub aceasta, pe partea estică.

Creasta principală unde de obicei zăpada este spulberată de vânt

 

 

Stația meteo din apropierea Vârfului Vlădeasa

 

Stația meteo Vlădeasa

 

Vârful Vlădeasa

De pe vârf continuăm pe creastă în uşoară coborare, până într-o mică şa de unde, în conditii de vizibilitate, putem vedea Pietrele Albe. De aici părăsim creasta spre stânga, în coborâre accentuată spre Pietrele Albe. Atentie: panta, cunoscută sub numele “La Avalanşă”, e abruptă iar în prezenta unor acumulări mari de zăpadă există pericolul producerii/declanşării avalanşelor. Coborârea se termină deasupra Pietrelor Albe, la întâlnirea drumului forestier marcat cu punct roşu/punct albastru/bandă albastră, unde facem din nou stânga.Drumul, cunoscut sub numele de drumul Rogojanului, merge pe curbă de nivel, în uşoară coborâre şi şerpuieste prin pădure, tinând totuşi directia generală către nord. In aproximativ 1.5 ore de la plecarea de la Pietrele Albe, ajungem înapoi la cabana Vlădeasa, de unde coborâm spre Rogojel pe acelaşi traseu ca la urcare.

 

Intoarcearea pe Drumul Rogojanului
Cabana Vlădeasa
Don`t copy text!