info: Rudy Nagy
foto: Corina Drosino

Urcare: stana – culoar suspect avalanse din versantul stang (SE), am tinut dreapta sub/printre stanci, vf Museteica, fata SW, coborat valea urcata.

Durata: 4h, 1000 D+ pana pe varful Museteica.
Echipa: Corina Drosino, Rudy Nagy, Ion Anastasiu(Gioni)

De multe ori coborand de la Balea spre Cabana Capra dupa o tura de ski privirea ne era atrasa de Museteica si ne gandeam cum ar fi de skiat pe acel versant/fata?

Oare este o linie de coborare printre barierele de stanca?
Credem ca a sosit timpul sa raspundem la aceste intrebari.
Facem rezervare la Cab Capra si plecam sambata dimineata din Bucuresti. Peste noapte a fulguit putin destul sa avem emotii cu masina sa ajugem de la Conacul Ursului la Capra. Pana la urma ne impotmolim si dam inapoi pana la ultima copertina si facem ultima parte din drum pe skiuri. Ne cazam si plecam in tura.

Plecam in traverseu de la cabana spre stana de alaturi. Aici intram pe un valcel ce ne va scoate in caldarile superioare ale versantului. Trecem peste bolovanii de la avalanse de topire semn ca suntem intr-un loc expus avalanselor ce se scurg de pe versantul S, SW.

Trecem cu bine de partea ingusta a valcelului, mai sus terenul se deschide si ne permite sa ne orientam in teren.

Observam ca in dreapta valcelului terenul este mai sigur dpdv al avalanselor, cateva zade si stanci ne indica pe unde vom urca. Dupa depasirea stancilor si a unei portiuni mai plate alegem sa iesim in muchia din stanga noastra.

Aceasta muchie ne scoate pe un varf secundar din muchia Museteica, varful fiind in stanga noastra la cca 30 min de mers. Ora tarzie ne determina sa amanam varful pentru duminica. 

Am coborat de pe acest varf secundar schiind pe fata W ce incepe de pe varf. Mai jos am tinut firul valcelului de urcare. Zapada nu a fost de vis dar am avut si viraje reusite. Refacem traverseul spre cabana si asa incheiem prima incursiune spre Museteica. 

Duminica plecam cu planul sa ajunem pe varf si sa exploram versantul nordic. Vremea e mai inchisa dar beneficiend de informatiile si urmele facute sambata si urcam rapid pe varful secundar de unde am inceput coborarea sambata.

Acum continuam pe culme spre varful Museteica. Aici ne dam seama ca fata nordica este mai complexa decat credeam, multe stanci si praguri si fara o linie clara care sa te scoata mai jos.

Putin dezamagit facem o coborare de pe varf spre SW si supriza, dam peste o fata destul de inclinata cu un pulver de vis. Dupa o coborare superba de cca 250m urcam inapoi sub varf vizand ca si coborare muchia W-NW ce pleaca se sub vf Museteica.

Pret de 200m diferenta de nivel tinem muchia apoi usor stanga si intram pe firul valcelului ce incepe sa se contureze sub noi. Apropiindu-ne de nivelul lastarisului facem un mic traverseu dreapta spre o zona mai libera de vegetatie si iesim in Transfagarasan traversand apoi spre cabana Capra. 

Plecam cu restanta fetei nordice. Probabil o urcare pe jos ar dezvalui ruta de skiat pe fata nordica.

Don`t copy text!