Ski de tura la Malaiesti
foto/info: Rudy Nagy, Corina Drosino
Zona Malaiesti-Tiganesti
Durata: 8h, 1500 D+
Hornul mare, Hornul mic, Tiganesti, caldare, valcel deasupra cabanei (fata E, seara e inghetat :))
Problemele de la cabina Busteni-Babele ne fac sa incercam intrari alternative in Muntii Bucegi. Asa ajungem sa facem mai multe ture in zona nordica a masivului cu acces dinspre Cabana Malaiesti(1720m) pe drumul din valea Glajeriei.
Lasam masina la bifurcatia dintre drumul de Cabana Diham si Cabana Malaiesti, 925m, noi urmand sa urcam pe drumul din dreapta, banda albastra. Pentru cei cu masini de teren sau in functie de cat de inzapezit/inghetat este drumul se mai poate urca cca 1.5km pe drumul forestier (1000m), scurtind putin drumul de acces .
Pana la punctul de belvedere (1350m) marcajul urca pieptis cu serpentine destul de stranse o mica provocare pt urcarea pe foci. De la belvedere panta scade si permite urcarea fara probleme majore pe foci. Ultimii metrii inainte de cabana poteca se ingusteaza dar cu putina atentie se urca si pe foci.
Daca se doreste sa se stea la cabana peste noapte e bine sa se faca o rezervare dinainte, cu cel putin 2 saptamani, cabana fiind foarte populara iarna.
Daca avem noroc de vizibilitate de la cabana se vede urcarea in caldarea superioara si Hornul Mic, priveliste ce ne poate alege traseul in continuare. Ca regula ar fi bine sa tinem cat mai mult mijlocul vaii Malaiesti, versantii din dreapta avand frecvent scurgeri de zapada.
Tinand mijlocul vaii urcam in caldarea superioara urmand o muchie slab conturata in firul vaii. Trecand de intersectia cu valea Pietrelor si Brana caprelor, intesectie marcata de un stalp si bolovani uriasi, in fata noastra se dezvaluie Hornul Mare aflat in fundul vaii. In prima parte hornul este larg permitand sa continuam urcarea pe foci.
Mai sus se ingusteaza si zig-zag-urile sunt mai greu de facut. Daca intentionam sa coboram pe skiuri pe Hornul Mare putem alege varianta de urcat cu skiurile pe rucsac pentru a pastra linia de coborare necalcata.
Iesim sus in muchie la 2311m unde avem mai multe variante.
Daca mergem spre stanga/E in circa 50m avem Hornul Mic, intrarea ei putand sa fie cu cornisa. In fata noastra/S avem valea Gaura unde se poate face o coborare tinand linia margajelor pe stalpi. Spre dreapta/V urcam Vf Scara 2380m si imediat avem Hornurile Tiganestiului.
Primul horn este mai abrupt, ~45 grade, mai rar in conditii. Al doilea este mai putin abrupt ~40grade.
Noi alegem al doilea horn din Tiganesti si coboram pana la lacul Tiganesti, complet acoperit de zapada. Ne punem focile si iesim in muchia de deasupra Cabanei Malaiesti urmand traseul banda albastra.
Daca riscul de avalansa nu ne permite sa facem traverseul pe curba de nivel putem alege sa mai coboram pe valea Tiganesti si sa urcam in muchie pe o ruta mai directa si pe zapada consolidata de stanci.
Ajuns sus in muchie avem in fata un valcel destul de ingust ce ne scoate la cabana. Primavara daca se ajunge mai tarziu poate sa fie inghetat, avand o orientare estica. In partea superioara este ceva vegetatie ce poate incurca placerea skiului dar nu chiar asa de rau.
Ajunsi la cabana putem continua coborarea tinand aproape de linia potecii. De la belvedere (1350m) in jos tb reflexe bune sa stam pe poteca, aceasta putand sa fie inghetata si serpuieste strans printre pietre.