Traversare in Apuseni: Cabana Vlădeasa-Vf Bihor-Galbena
foto/text: Attila Toth, Radu Drânda
Cabana Vlădeasa-Vf Bihor-Galbena
Distanță: 62 km, 2700 m D+, 3100D-, 13h
Echipa: Radu Drânda, Attila Toth
De 4 ani așteptam condițiile ideale pentru tura de week-end – să fie zăpadă integral, vremea să fie acceptabilă, etc. Și uite așa s-au aliniat planetele, și capriciile vremii luna martie ne-a rezervat o fereastră de care am profitat.
Tura a fost o provocare, ideea venind de la mentorul nostru Joe indianul (János Török) care a făcut tura în 2002 cu Zoltán Buzási și în 2008 împreună cu Ioana, Popică (Pop Ovidiu) și Strâmbu (Popa Calin).
Precipitațiile abundente sezonului de iarnă ne-au dat o speranță, și cu fiecare ninsoare din lunile ianuarie și februarie s-a conturat șansa, așadar am început să ne pregătim studiind hărțile, trackurile și traseele turistice, ne-am informat despre starea traseelor, doborâturile de vânt în zonele forestiere etc. Cel mai important însă fiind găsirea partenerului sau partenerilor de drum potențiali. Și uite așa ne-am gasit cu Radu vinerea dupămasă în Huedin, în drum spre Vlădeasa, povestind despre prognoza meteo, care a încercat să ne dea peste cap tura stabilită cu vânt de 80 km/h și cu rafale de 100 km/h pentru ziua de sâmbătă, 16 martie, 2019.
Ajuns la refugiul Salvamont, ne-am facut planul: trezirea la ora 4, mic dejun și plecăm la 5. Dimineața am constatat că avertismentul de cod galben nu-i o glumă, afară condițiile erau destul de aspre cu vânt puternic, ninsoare și transport de zăpadă. A mai rămas ziua de duminică cu prognoza cu vânt 30-60 km/h, parțial soare, condiții mult mai acceptabile, așadar am decis pro duminică, și ne-am pus la somn.
Sâmbăta am facut două ture de „aclimatizare” până pe vârful și creastaVlădeasa, si dupămasa la odihnă.
Duminică dimineața la 5.25 am pornit la drum în condiții de rafale de vânt destul de puternice, ceată, vizibilitate redusă, etc.
Traseu: Cabana Vlădeasa – Punctul Roșu – până în zona La Avalanșă unde am coborât către stânga până în Drumul Rogojeanului – Banda Albastră pe care am urmat până în Șaua Vărășoaia, de acolo am continuat pe traseul Banda Rosie până la – Vf Cucurbăta Mare/Vf Bihor prin Șesul Padiș-Glăvoi-Vârtop. De pe Vârf am coborât pe Banda Albastră până la Galbena – intersecția către Pătrăhăiești.
Echipament light: piei de focă+rezervă, câteva sandvișuri, batoane, geluri, ceai, pufoaică, foiță, mănuși de rezervă, folie de supraviețuire.
Câteva observații importante: Traseul este slab și foarte slab marcat, lipsă de stâlpi în zona golului alpin, lipsă de repere (copaci, stânci etc), multe zone cu doborâturi în pădure. Am parcurs traseul parțial pe creasta Vlâdeasa și zoneleVf Vârfurașu, și Gardul de Piatră-Vf Cârligate în ceață, total white-out cu ajutorul trackurilor de pe Munții Noștrii, etc folosind aceeași aplicație respectiv LocusMap. Recomandăm să parcurgi parțial sau integral vara traseul, cu atât mai mult că după ce ai părăsit Stația Meteo de pe Vf Vlădeasa până la Padiș, orice retragere de pe traseu înseamnă 10 km cel puțin până la prima cabană, sat, sau cătun. Sunt zone (Vf Coasta Brâilesei și Șaua Cumpănățelul) cu cornișe. Izvoarele sunt înzăpezite.
Pro: peisajul este mirific, liniște, hărțile și trackurile au fost de folos.
Mulțumim Salvamont Bihor pentru găzduire şi punct de revitalizare înainte de ultima ascensiune!