Valea Alba – Vf Omu – Valea Cerbului

Traseu de urcare pe platoul Bucegilor din Busteni, prin valea Alba, traversare pana pe vf Omu si coborare pe valea Cerbului.

traseu propus de Nusu Ion


Distanta: 20km

Diferenta de nivel: 1600m D+/1600D-

Dificultate: Dificil (AD)

Inclinatie maxima: la urcare pe Valea Alba 45-50*(la saritoarea Cârnului-depinde de zapada) , 40* la coborare pe valea Cerbului

Durata: 8h

Echipament: Echipament de ski alpinism: kit de salvare din avalansa, coltari pt clapari, piolet, coltari pt skiuri, semicoarda, ham alpinism, casca

Cabane in zona: statia Meteo de pe vf Omu


foto: Nusu Ion

1600 metri diferență de nivel pozitivă și negativă, aproximativ 20 km lungime, durata 8 ore.
Plecare de la Căminul Alpin pe Plaiul Munticelului. Se trece pe lângă troiță și în curând se părăsește poteca turistică marcată ce duce spre Poiana Coștilei urmând poteca spre Refugiul Coștilei. Facem stânga, trecem de izvor și urmează o pantă mai accentuată. Continuăm pe un traverseu până la Verdeață (atenție) si ajungem în Valea Albă.
De aici continuăm ascensiunea pe schiuri, trecem de Blidul Uriașilor și de săritoarea Cârnului.
În funcție de zăpadă, putem folosi colțarii de schiuri pentru o înaintare eficientă sau ne punem schiurile pe rucsac.
Ieșirea în platou e de obicei cu zăpadă înghețată.

foto: Nusu Ion

Pe platou trebuie să avem grijă la orientare și să menținem un ritm constant. Scoatem focile ca să schiem până în Șaua Șugărilor. Aici ne punem focile și traversăm peste Cerdac, apoi schiem până în Șaua Văii Cerbului. Urmează o urcare susținută (în stânga vedem Mecetul Turcesc), urcăm peste Vârful Găvanele, apoi peste Vf. Ocolit și ajungem în curând la Vârful Omu, 2505 m. Cabana este închisă iarna, dar putem intra la Stația Meteo să bem un ceai.

foto: Nusu Ion

Pentru coborâre ne scoatem focile și îi dăm la vale pe Valea Cerbului. Din Poiana Văii Cerbului ne punem din nou focile, traversăm Poiana Coștilei într-o ușoară urcare și coborâm Plaiul Munticelului la Căminul Alpin.
În funcție de zăpadă e posibil să alegem un traseu care să ne țină pe creastă tot timpul pentru a evita zonele periculoase (fețe încărcate cu zăpadă ,cum e varianta de sub Cerdac — varianta de vară).
O tură de dificultate tehnică mare și care necesită o pregătire fizică bună datorită diferenței de nivel și lungimii.
În conditii meteo bune te poți delecta cu imaginea muntilor Baiului.
Atenție la echipament deoarece pe platou, de obicei, bate vântul!

Don`t copy text!