valea Doamnei

Traseu de acces la Balea Lac 2040m cu plecare de la Balea Cascada 1230m, prin valea Doamnei si peste Curmatura Balii (saua Doamnei). Distanta:  8km, Diferenta de nivel: urcare 1220m D+/ coborare 400m D- , Dificultate:  Usor (F+). Atentie exista riscuri specifice turelor in zona alpina precum riscul de avalanse sau cadere in gol !

Traseu de acces la Balea Lac 2040m cu plecare de la Balea Cascada 1230m, prin valea Doamnei si peste Curmatura Balii (saua Doamnei). Atentie exista riscuri specifice turelor in zona alpina precum riscul de avalanse sau cadere in gol !


Distanta:  8km

Diferenta de nivel: urcare 1220m D+/ coborare 400m D-

Dificultate:  Usor (F+)

Inclinatie maxima: 35*

Durata: Urcare / depinde de conditiile de zapada 3,5h – 5h

Coborare / 1,5h – 2,5h

Echipament: Echipament de ski de tura, kit de salvare din avalansa, coltari pt clapari

Cabane in zona: Balea cascada 1230m – Hotel Balea Cascada, Balea Lac 2040m – Cabana Paltinul, Cabana Balea-Lac, Baza Salvamont, Refugiul vechi Salvamont, Cabana Meteo, Statie Telecabina


De la Bâlea Cascadă din drumul Transfăgărăşan, urcăm spre N, trecem râul şi spre SV si apoi spre NV prin padure pe linia potecii de vara. Continuam si urcăm pe curbă de nivel spre N pănă cănd ajungem intr-o șa.  Schimbam directie si coboram usor pe curbă de nivel, spre S până când ajungem pe firul văii Doamnei. De aici urcam tot pe firul potecii de vara ce urcă în serpentine prin pădure până ajunge într-o poiană, unde se află ruinele unei stâne.  De aici avem 2 variante 1. Rămânem pe malul estic şi urcăm în traversare pe deasupra văii, până la ieșirea din pădure, deasupra unui prag unde se formază o cascadă, 2. Coboram in firul vaii, traversam si urcam prin apropierea vaii spre S pana ajungem sub un prag unde spre E este o cascada. Alegem ruta in functie de conditiile de zapada. Ajunsi deasupra cascadei urcăm pe firul văii Doamnei, trecând pe lângă o stână. Continuăm pe fir pănă când ajungem în căldarea lacului Doamnei. Urcăm un prag mai lung şi înclinat care ne conduce în căldarea superioară a Doamnei.

Ne orientăm spre SE și ajungem in Curmătura Bâlii (Șaua Doamnei). Coborâm  până în Căldarea Bâlei, spre drumul Transfăgărăşan, direct pe linia cea mai scurta, dar suntem atenti sa nu intram prea mult in versantul N al vf Paltinul. Linia de coborare se alege in functie de conditiile de zapada.

Atentie parcurgerea acestui traseu in conditii de iarna implica riscuri specifice turelor in zona alpina cum ar fi riscul de avalanse sau cadere in gol !

Don`t copy text!