valea Vaiuga

Traseu de urcare de la Balea Lac prin valea Vaiuga pana in saua Vaiuga 2430m si retur pe aceeasi ruta la Balea Lac. Aproximativ 620+/ 6,8km pentru traseul tur-retur. Traseu de dificultate medie. Este necesara tehnica alpina si o tehnica buna de ski-offpiste. Atentie exista riscuri specifice turelor in zona alpina precum riscul de avalanse sau cadere in gol !

Traseu de urcare de la Balea Lac prin valea Vaiuga pana in saua Vaiuga 2415m si retur pe aceeasi ruta la Balea Lac. Aproximativ 620+/ 6,8km pentru traseul tur-retur. Traseu de dificultate medie. Este necesara tehnica alpina si o tehnica buna de ski-offpiste. Atentie exista riscuri specifice turelor in zona alpina precum riscul de avalanse sau cadere in gol !


Distanta: 6,8km tur/retur

Diferenta de nivel: 620m D+/620m D-

Dificultate: Medie (PD)

Inclinatie maxima: 40*

Durata: Urcare 1,5h – 2,5h, coborare 1h – 1,5h

Echipament: Echipament de ski de tura, kit de salvare din avalansa, coltari pt clapari, piolet

Cabane in zonaBalea cascada 1230m – Hotel Balea Cascada, Balea Lac 2040m – Cabana Paltinul, Cabana Balea-Lac, Baza Salvamont, Refugiul vechi Salvamont, Cabana Meteo, Statie Telecabina


Din capatul NE al caldarii Balea, de la cabana Balea Lac se coboara spre NNE in caldarea Mieilor 1922m. Se traverseaza spre N caldarea care este larga si aproape orizontala. Se urca apoi pe clapari sau punem coltarii daca zapada este tare sau inghetata, spre E, pe directia unor culoare inguste si inclinate. Alegem culoarul din mijloc, aflat la dreapta (S) de o mica cascada de gheata. Prima parte e mai inclinata, iar apoi se deschide valea Vaiuga, initial spre E iar apoi spre S.

Dupa cativa zeci de metrii iesim de pe firul vaii si urcam spre SE pe un mic umar care ne scoate sub creasta care coboara de pe vf Vaiuga. Locul e aproape orizontal. Continuam spre E pana cand valea Vaiuga coteste spre S si se deschide in fata noastra. Urcam spre S, ajungem la un traverseu unde trebuie sa fim atenti la conditiile de zapada. Ajungem intr-o caldare mica inchisa la E de peretele V al vf .Vanatarea lui Buteanu, la S de creasta principala iar la V de versantul E al vf. Vaiuga. De aici urcam spre SSE pe fata larga care se inclina in apropierea seii Vaiuga. Din saua Vaiuga 2415m se poate continua pe creasta spre E pana pe varful Capra 2494m, vf Vanatarea lui Buteanu 2507m sau spre V spre vf Vaiuga 2443m. Coborarea se poate face pe aceeasi ruta ca si la urcare.

Atentie: pentru accesul in caldarea Vaiuga, traseul de vara care traverseaza versantul V al varfului Vaiuga NU este recomandat. El traverseaza o zona expusa pericolului de avalansa.

Ca orice traseu desfasurat in zona de gol alpin, ruta descrisa minimizeaza dar nu exclude riscul de avalansa si de cadere in gol. Decizia de a parcurge acest traseu depinde de conditiile meteo si de zapada si de pregatirea participantilor.


Don`t copy text!