de Valentin Anicai

Echipa:
Valentin Anicai si Stefan Veres.

30 martie 2019

Detalii despre traseu 23km 2400m D+, 1730m D- , durata 7h

Traseu recomandat pentru schiori experimentati, cunoscatori de tehnici de alpinism de iarna

Echipament pentru schi de tura,casca kit salvare din avalansa, trusa prim ajutor, coltari pentru bocanc, coltari pentru legatura de tura, piolet.

Dupa ce am verificat prognoza care arata 2 zile insorite in Retezat, ne-am echipat si am plecat spre Retezat hotarati . Pornim din Carnic, spre Cabana Gentiana unde vom sta o noapte. La cabana lasam bagajul pentru 2 zile si ne luam ruscascii mici de 20 l . Urcam rapid pe Valea Pietrele spre Saua Berbecilor (sau Caprelor).

Din saua urcam spre Coltii Pelegii pana in mica sa dintre primii colti,mai exact punctul de unire dintre culmea Pietrele si Coltii Pelegii. De acolo schiem pe fata nordica, abrupta spre Saua Pierticele. Am schiat fata abrupta tinand stanga,iar unde panta s-a domolit ,am coborat spre E, in caldarea Valea Rea pana la liziera padurii de molid. A fost o coborare lunga cu portiuni abrupte,mai ales din culmea Pietrele .

De la liziera am urcat, tinand partea dreapata a caldarii, pe la baza culmii Vaii Rele. Iesim deasupra seii Zanoaga, pe culmea Vaii Rele, apoi am schiat pana pe Lacul Galesul. Ultimul culoar deasupra lacului a fost cireasa de pe tort :).

Urcam pe caldare pana in Saua Zanoaga, de unde schiem spre saua Pietricele, practic traversand caldarea de la est la vest. Din saua Pietricele schiem pe valea Pietrele pana la Cabana Gentiana, o coborare super tare, cu portiuni abrupte si portiuni mai blande pe vale. Seara innoptam la Gentiana.

31.Martie 2019

Date despre traseu
Distanta 24 km Dif 1850m D+, 2430m D- Durata 7 ore

Pornim de la Cabana Gentiana cu tinta noastra Vf Bucura I, prin curmatura Bucurei. Pe traseu ne-a atras atentia un culoar mai larg si abrupt din Culmea Stanisoara, porneste de la baza superioara a peretelui Bucura II, orientat est.

Ajungem in saua Stanisoara, parcurgem portiunea de creasta spre Vf Bucura II. Schiem superbul culoar si continuam urcarea spre Curmatura Bucurei-Vf Bucura I. Din varf tinem creasta pana pe varful secundar al Bucurei spre Sud. De acolo schiem fata abrupta ce se termina pe lacul Taul Portii apoi schiem in caldarea lacurilor Viorica, Florica, Ana.
A fost una din cele mai faine coborari pe le-am schiat in Retezat !

Urcam spre lacul Bucura, pana in saua dintre varfurile Bucura1 si 2. Din creasta schiem pe langa niste stanci, fata abrupta ce coboara in caldarea Stanisoara, trecem de lac si continuam pana aproape de liziera padurii de molid. Urcam in saua Stanisoara ,tinem creasta spre Vf Bucura II, coboram culoarul pe care-l schiasem dimineata, continuam pe Valea Pietrele pana la cabana, luam bagajul si schiem pana aproape de bariera de intrare in Parcul National Retezat,Carnic.
A fost un we plin, cu zapada perfecta si vreme excelenta !

Don`t copy text!